Co chemik widzi w herbacie?
panel tematyczny: Niezwykły świat chemii
grupa tematyczna: Tajemnice żywności, Chemia na co dzień
tytuł spotkania w j. ang.: Tea as seen by a chemist
prowadzący: Dr Alicja Kluczyk (inżynier chemik, Wydział Chemii, Uniwersytet Wrocławski)
grupa wiekowa: bez ograniczeń
forma prezentacji: wykład, pokaz
bez zapisów
termin: 24.09.2013 (wtorek) 10.00-11.30
miejsce: Wydział Chemii, Uniwersytet Wrocławski, ul. Joliot-Curie 14, 50-383 Wrocław, Audytorium I
Ilość miejsc w sali: 200
dostępność dla niepełnosprawnych: tak
Krótki opis imprezy:
Herbata towarzyszy ludzkości od tysiącleci, doceniamy jej smak, ożywcze działanie kofeiny i ochronną rolę przeciwutleniaczy. Gatunki herbat różnią się nie tylko smakiem, a narzędzia dostępne chemikowi pozwalają ujawnić tajemnice herbaty. Herbaty białe, zielone, czerwone i czarne zawierają wiele interesujących składników, które poznamy w czasie wykładu, nauczymy się rozpoznawać i podziwiać. W czasie pokazu laboratoryjnego parzenia herbaty uczestnicy zobaczą, jak wydobyć z herbaty WSZYSTKO.