Co chemik widzi w herbacie?

panel tematyczny: Niezwykły świat chemii

grupa tematyczna: Tajemnice żywności, Chemia na co dzień

tytuł spotkania w j. ang.: Tea as seen by a chemist

prowadzący: Dr Alicja Kluczyk (inżynier chemik, Wydział Chemii, Uniwersytet Wrocławski)

grupa wiekowa: bez ograniczeń

forma prezentacji: wykład, pokaz

bez zapisów

termin: 24.09.2013 (wtorek) 10.00-11.30

miejsce: Wydział Chemii, Uniwersytet Wrocławski, ul. Joliot-Curie 14, 50-383 Wrocław, Audytorium I

Ilość miejsc w sali: 200

dostępność dla niepełnosprawnych: tak

Krótki opis imprezy: 

Herbata towarzyszy ludzkości od tysiącleci, doceniamy jej smak, ożywcze działanie kofeiny i ochronną rolę przeciwutleniaczy. Gatunki herbat różnią się nie tylko smakiem, a narzędzia dostępne chemikowi pozwalają ujawnić tajemnice herbaty. Herbaty białe, zielone, czerwone i czarne zawierają wiele  interesujących składników, które poznamy w czasie wykładu, nauczymy się rozpoznawać i podziwiać. W czasie pokazu laboratoryjnego parzenia herbaty uczestnicy zobaczą, jak wydobyć z herbaty WSZYSTKO.