Herbata czarna, herbata biała - chemia w filiżance

nazwa kategorii Chemia na co dzień

prowadzący dr inż. Alicja Kluczyk (Wydział Chemii, UWr)

forma imprezy wykład , pokaz

wiek uczestników gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli

terminy imprezy 2017-09-26: 10:00 - 10:45

miejsce Wrocław: Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I

liczba miejsc: 200

Opis:

Czy jest różnica miedzy herbatą czarną i białą? A zieloną i czerwoną? Czy herbata jest tylko smaczna, czy także zdrowa?  Jakie związki chemiczne odpowiadają za właściwości herbaty i w jaki sposób możemy je wykrywać? Różnokolorowe napary herbaciane będą ujawniać swoje sekrety, począwszy od pochodzenia ich barwy do zawartości kofeiny, a także tajemniczego brązowego osadu na filiżance (i prostego sposobu na jego usunięcie).