Chemia małej czarnej, czyli jak zaparzyć dobrą kawę

nazwa kategorii: Chemia na co dzień

prowadzący dr hab. Jolanta Ejfler (chemik, Wydział Chemii, UWr)

wiek uczestników: gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli

forma imprezy: wykład

terminy imprezy: 2017-09-26 12:00 - 12:45

miejsce: Wrocław; Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I

liczba miejsc: 200

Opis:

Kawa to jedna z najstarszych i najpopularniejszych używek stosowana zwykle w celach pobudzających aktywność. Natomiast interpretacja  mitów opisujących jej wpływ  na organizm prowadzi do sprzecznych wniosków. Badania naukowe dają coraz jaśniejszy pogląd na aspekty zdrowotne tego specyfiku oraz proponują nowe, unikalne zastosowania ekstraktów czy fusów kawy. Te aspekty mają bezpośredni związek ze sposobem przygotowania nie tylko napoi na bazie kawy ale również wartościowych farmaceutyków a nawet biopaliw.

Kawa jej wady i zalety zostaną przedstawione w cyklu od uprawy poprzez espresso czy cappuccino do zawansowanych technologii.