Chemia małej czarnej, czyli jak zaparzyć dobrą kawę
nazwa kategorii: Chemia na co dzień
prowadzący dr hab. Jolanta Ejfler (chemik, Wydział Chemii, UWr)
wiek uczestników: gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli
forma imprezy: wykład
terminy imprezy: 2017-09-26 12:00 - 12:45
miejsce: Wrocław; Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Kawa to jedna z najstarszych i najpopularniejszych używek stosowana zwykle w celach pobudzających aktywność. Natomiast interpretacja mitów opisujących jej wpływ na organizm prowadzi do sprzecznych wniosków. Badania naukowe dają coraz jaśniejszy pogląd na aspekty zdrowotne tego specyfiku oraz proponują nowe, unikalne zastosowania ekstraktów czy fusów kawy. Te aspekty mają bezpośredni związek ze sposobem przygotowania nie tylko napoi na bazie kawy ale również wartościowych farmaceutyków a nawet biopaliw.
Kawa jej wady i zalety zostaną przedstawione w cyklu od uprawy poprzez espresso czy cappuccino do zawansowanych technologii.