Kolce, kły i żądła - naturalna broń chemiczna

  • Drukuj

nazwa kategorii Chemia na co dzień

prowadzący dr inż. Alicja Kluczyk (Wydział Chemii, UWr)

forma imprezy wykład , pokaz

wiek uczestników gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli

terminy imprezy 2018-09-22: 11:15- 12:00

miejsce Wrocław: Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I

liczba miejsc: 200

Opis:

Natura wyposażyła liczne zwierzęta w potężną broń chemiczną, jady i toksyny, stosowane do atakowania lub odstraszania przeciwnika. Kolce jadowe skorpiona czy żądło osy budzą lęk, jadowite węże i pająki szczęśliwie wolą cieplejszy klimat, a dziobak, nietypowy ssak,  nie tylko składa jaja, ale i wyposażony jest w ostrogi wydzielające jad. Składniki jadów to najczęściej peptydy zaburzające działanie układu nerwowego, krwionośnego czy odpornościowego. Dopracowane ewolucyjnie substancje umożliwiają sparaliżowanie czy zabicie ofiary, natomiast badania strukturalne składników dostarczyły nieocenionych informacji na temat działania kanałów jonowych, receptorów błonowych czy zaburzeń alergicznych. Przejście od bradykininy do kaptoprylu, czy od jadu ślimaków morskich do nowych leków przeciwbólowych to przykłady wyciągania wniosków z lekcji przyrody