Ile mamy cukru w cukrze chemik zmierzy, gdy się uprze

prowadzący dr inż. Alicja Kluczyk (Wydział Chemii, UWr)

forma imprezy wykład , pokaz

wiek uczestników szkoła podstawowa, szkoła średnia, dorośli

terminy imprezy 2020-09-19; 11:15- 12:00

miejsce Wrocław: Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I

liczba miejsc: 200

Opis:

Jak dużo, jak daleko, jak szybko – opisanie świata liczbami wprowadza porządek, pozwala planować  i przewidywać. Nasi przodkowie od miar antropogennych (łokieć, dłoń) przeszli do wzorców metra i kilograma. Teraz sięgamy po miary uniwersalne i coraz wspanialsze przyrządy pomiarowe, aby poznać wszechświat i mikroświat. Dzięki ewolucji miar i wag potrafimy zważyć, zmierzyć i opisać  (prawie) każdą drobinkę materii. Niesamowita pomysłowość  pokoleń badaczy dała nam narzędzia, pozwalające na zaspokojenie odwiecznej ciekawości – ile waży kilo śledzia, ile ziaren w korcu maku, ile moli siedzi w futrze a ile cukru w cukrze. W rozgrywce „co i jak” nauka prowadzi 2:0.