Ile mamy cukru w cukrze chemik zmierzy, gdy się uprze
prowadzący dr inż. Alicja Kluczyk (Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład , pokaz
wiek uczestników szkoła podstawowa, szkoła średnia, dorośli
terminy imprezy 2020-09-19; 11:15- 12:00
miejsce Wrocław: Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Jak dużo, jak daleko, jak szybko – opisanie świata liczbami wprowadza porządek, pozwala planować i przewidywać. Nasi przodkowie od miar antropogennych (łokieć, dłoń) przeszli do wzorców metra i kilograma. Teraz sięgamy po miary uniwersalne i coraz wspanialsze przyrządy pomiarowe, aby poznać wszechświat i mikroświat. Dzięki ewolucji miar i wag potrafimy zważyć, zmierzyć i opisać (prawie) każdą drobinkę materii. Niesamowita pomysłowość pokoleń badaczy dała nam narzędzia, pozwalające na zaspokojenie odwiecznej ciekawości – ile waży kilo śledzia, ile ziaren w korcu maku, ile moli siedzi w futrze a ile cukru w cukrze. W rozgrywce „co i jak” nauka prowadzi 2:0.