Gastronomia molekularna - kuchnia czy nauka?

  • Drukuj

 

nazwa kategorii Chemia na co dzień

prowadzący dr hab. Jolanta Ejfler, prof. UWr (chemik, Wydział Chemii, UWr)

forma imprezy wykład

wiek uczestników gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli

terminy imprezy 2018-09-24: 12:00 - 12:45

miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I

liczba miejsc: 200

Opis:

Fizyk Nicholas Kurti połączył sztukę kulinarną z nauką i przedstawił podstawy nowej dziedziny, którą proponował nazwać „Gastronomią Molekularną". Odpowiedź na pytanie, czy chodzi o kulinarne mity, czy rzeczywiście o podstawy nowej dyscypliny wiedzy, wymaga interdyscyplinarnych badań,. Być może jest to ta część wiedzy pomiędzy „food science" i „art of cooking", którą powinni zagospodarować fizycy i chemicy. Treść wykładu skoncentrowana jest głównie na tych rozważaniach, ale zostaną też przedstawione wyniki zastosowania tych badań w laboratoriach, czyli nowe „dania chemiczne". Zaprezentowane będą koncepcje naukowe przydatne do praktycznego wykorzystania, czy uda się wykazać, że Molekularna Gastronomia jest już dyscypliną naukową, czy ciekawostką znikającą w świecie komercji.