Atrament - krew czy woda historii
prowadzący dr Grzegorz Rusek
forma imprezy wykład
wiek uczestników szkoła ponadpodstawowa, dorośli
terminy imprezy 2020-09-21: 17:00 - 17:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Wykład w interesujący sposób przedstawi problematykę badania dokumentów. W trakcie spotkania dowiemy się z czego składa się dokument i co można w nim badać. Wykład przybliży nam konsekwencje wyboru składnika który badamy.
Spektroskopia Ramana kontra złoto północy i skarby królów
prowadzący dr Barbara Łydżba-Kopczyńska
forma imprezy wykład
wiek uczestników szkoła ponadpodstawowa, dorośli
terminy imprezy 2020-09-22: 12:00 - 12:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
W roku 1928 w Indian Association for the Cultivation of Science w Kalkucie przeprowadzono eksperyment polegający na rozproszeniu wiązki światła przez ciecz. Zaledwie dwa lata później w roku 1930 roku odkrywca tego zjawiska - Chandrasekhara Raman został wyróżniony Nagrodą Nobla a zaobserwowany efekt został nazwany nazwiskiem jego odkrywcy – efektem Ramana. Obecnie spektroskopia Ramana jest jedną z najpowszechniej stosowanych technik analitycznych. Spektroskopy Ramana były jednymi z pierwszych instrumentów umożliwiające badanie obiektów in situ czyli bezpośrednie badanie obiektów bez pobierania z nich próbek. Na wykładzie postaramy się odpowiedzieć, co stało się powodem tak dużej popularności tej techniki badawczej oraz jakie tajemnice złota północy i średniowiecznych klejnotów koronnych pozwoliła ujawnić spektroskopia Ramana.
Biomimetyczne implanty: kości „wyhodowane” w laboratorium chemicznym
prowadzący dr hab. Łukasz John (chemik, Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład/on-line
wiek uczestników szkoła średnia, dorośli
terminy imprezy 2020-09-22; 11:00 - 11:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Jakie są trendy we współczesnej inżynierii tkanek twardych? Czy chemik może przygotować w laboratorium materiał, który będzie spełniać rolę implantu kości? Czy taki materiał nie będzie toksyczny dla organizmu? Wykład będzie odpowiedzią na te i inne pytania. Prezentacja ma charakter interdyscyplinarny, łączący takie dziedziny nauki jak biologia, chemia i fizyka..
Chemia żywi, leczy, ubiera, buduje...
prowadzący dr hab. Jacek Wojaczyński (chemik, Wydział Chemii, UWr)
miejsce: Wrocław, Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
terminy imprezy 2020-09-19: 10:15 - 11:00
forma imprezy wykład
wiek uczestników szkoła podstawowa, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis:
Jak współcześnie postrzegana jest chemia i czy jej wizurenek znany z mediów odzwierciedla rolę, jaką odgrywa w naszym codziennym życiu? Czy hasło, zawarte w tytule wykładu, straciło swoją aktualność? Jak naprawdę wygląda praca współczesnego chemika? Celem prezentacji jest pokazanie, że chemia to nauka kluczowa dla rozwoju cywilizacji, choć obok postępu niesie też z sobą pewne zagrożenia.
Chemiczne łamigłówki czyli jak rozszyfrować widmo NMR
prowadzący dr hab. Ewa Dudziak (chemik, Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład
wiek uczestników szkoła ponadgimnazjalna, dorośli
terminy imprezy 2020-09-21: 10:00 - 10:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Poznanie struktury nowej cząsteczki to wyzwanie. Jedną z metod określania struktur molekuł jest spektroskopia jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR). Wynik pomiaru NMR-owskiego, tzw. widmo, niesie zaszyfrowane informacje o cząsteczce. Na wykładzie pokażę kilka prostych reguł, które pozwalają rozwiązywać takie chemiczne łamigłówki.
Chemiczne rewolucje w kuchni czyli chemia w garnku i na patelni
prowadzący dr Remigiusz Bąchor (chemik, Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład
wiek uczestników szkoła podstawowa, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
terminy imprezy 2020-09-22: 09:30 - 10:30
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Wykład w interesujący sposób przedstawia spotkania z niezwykłym światem chemii z jakim spotykamy się w kuchni. Od prostych i nieskomplikowanych reakcji chemicznych po bardziej złożone procesy występujące w trakcie przygotowywania potraw.