Codzienne spotkania z chemią
nazwa kategorii Chemia na co dzień
prowadzący dr Remigiusz Bąchor (chemik, Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład
wiek uczestników gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli
terminy imprezy 2018-09-25: 10:00 - 10:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Wykład w interesujący sposób przedstawia spotkania z niezwykłym światem chemii w życiu codziennym, od prostych i nieskomplikowanych reakcji chemicznych po bardziej złożone procesy.
Chemia i światło, czyli odlotowe atrakcje
nazwa kategorii: Radość eksperymentowania
prowadzący: dr Rafał Janicki, dr Jakub Cichos, mgr Joanna Czyżo, mgr Zuzanna Kruk (chemicy, Wydział Chemii, UWr)
wiek uczestników: szkoła podstawowa, gimnazjum, szkoła ponadgimnazjalna, dorośli
forma imprezy: wykład
terminy imprezy: 2018-09-21 11:00 - 13:00, 15:00 - 17:00
Zapisy od 03.09.2018 od godz. 16.00
miejsce: Wrocław; Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium II
liczba miejsc: 300
Opis:
Do czego chemikowi potrzebne jest światło i jak zajrzeć za jego pośrednictwem do wnętrza cząsteczki? Na te i wiele innych pytań okraszonych sporą ilością ciekawych doświadczeń, spróbujemy odpowiedzieć w czasie wykładu zatytułowanego „Chemia i światło, czyli odlotowe atrakcje".
Chemia widzenia czyli dzięki czemu widzimy otaczający nas świat
nazwa kategorii: Chemia na co dzień
prowadzący: dr hab. Marek Lisowski (chemik, Wydział Chemii, UWr)
wiek uczestników: szkoła podstawowa, gimnazjum, szkoła ponadgimnazjalna, dorośli
forma imprezy: wykład
terminy imprezy: 2018-09-25: 11:00 - 11:45
miejsce: Wrocław; Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
W trakcie wykładu zostanie przedstawiony mechanizm procesu widzenia i związki chemiczne odgrywające ważną rolę w jego właściwym funkcjonowaniu.
Chemiczne łamigłówki czyli jak rozszyfrować widmo NMR
nazwa kategorii Radość eksperymentowania
prowadzący dr hab. Ewa Dudziak (chemik, Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład
wiek uczestników szkoła ponadgimnazjalna, dorośli
terminy imprezy 2018-09-24: 10:00 - 10:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Poznanie struktury nowej cząsteczki to wyzwanie. Jedną z metod określania struktur molekuł jest spektroskopia jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR). Wynik pomiaru NMR-owskiego, tzw. widmo, niesie zaszyfrowane informacje o cząsteczce. Na wykładzie pokażę kilka prostych reguł, które pozwalają rozwiązywać takie chemiczne łamigłówki.
Gastronomia molekularna - kuchnia czy nauka?
nazwa kategorii Chemia na co dzień
prowadzący dr hab. Jolanta Ejfler, prof. UWr (chemik, Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład
wiek uczestników gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli
terminy imprezy 2018-09-24: 12:00 - 12:45
miejsce Wrocław : Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Fizyk Nicholas Kurti połączył sztukę kulinarną z nauką i przedstawił podstawy nowej dziedziny, którą proponował nazwać „Gastronomią Molekularną". Odpowiedź na pytanie, czy chodzi o kulinarne mity, czy rzeczywiście o podstawy nowej dyscypliny wiedzy, wymaga interdyscyplinarnych badań,. Być może jest to ta część wiedzy pomiędzy „food science" i „art of cooking", którą powinni zagospodarować fizycy i chemicy. Treść wykładu skoncentrowana jest głównie na tych rozważaniach, ale zostaną też przedstawione wyniki zastosowania tych badań w laboratoriach, czyli nowe „dania chemiczne". Zaprezentowane będą koncepcje naukowe przydatne do praktycznego wykorzystania, czy uda się wykazać, że Molekularna Gastronomia jest już dyscypliną naukową, czy ciekawostką znikającą w świecie komercji.
Kolce, kły i żądła - naturalna broń chemiczna
nazwa kategorii Chemia na co dzień
prowadzący dr inż. Alicja Kluczyk (Wydział Chemii, UWr)
forma imprezy wykład , pokaz
wiek uczestników gimnazjum szkoła ponadgimnazjalna dorośli
terminy imprezy 2018-09-22: 11:15- 12:00
miejsce Wrocław: Uniwersytet Wrocławski, Wydział Chemii, ul. Joliot-Curie 14, Audytorium I
liczba miejsc: 200
Opis:
Natura wyposażyła liczne zwierzęta w potężną broń chemiczną, jady i toksyny, stosowane do atakowania lub odstraszania przeciwnika. Kolce jadowe skorpiona czy żądło osy budzą lęk, jadowite węże i pająki szczęśliwie wolą cieplejszy klimat, a dziobak, nietypowy ssak, nie tylko składa jaja, ale i wyposażony jest w ostrogi wydzielające jad. Składniki jadów to najczęściej peptydy zaburzające działanie układu nerwowego, krwionośnego czy odpornościowego. Dopracowane ewolucyjnie substancje umożliwiają sparaliżowanie czy zabicie ofiary, natomiast badania strukturalne składników dostarczyły nieocenionych informacji na temat działania kanałów jonowych, receptorów błonowych czy zaburzeń alergicznych. Przejście od bradykininy do kaptoprylu, czy od jadu ślimaków morskich do nowych leków przeciwbólowych to przykłady wyciągania wniosków z lekcji przyrody